Otok Zlarin

ZLARIN ...

Zlarin je je mali otok dalmatinske obale Hrvatske u blizini grada Šibenika. Administrativno je dio šibensko-kninske županije. U zimskim vremenima otok ima populaciju od 276 ljudi, ali od ožujka do listopada stanovništva raste znatno, do više od 2 000 ljudi. Zlarin ima velike emigracije stanovništva u svojoj prošlosti.

Zlarinova najviša tocka je Klepac na 169 metara nadmorske visine. Tijekom suncanih dana, od ove tocke možete vidjeti planinu Velebit i vulkanski otokJabuka u Jadranskom moru. Zlarin ima velik broj šuma cempresa i borova, i drugih prirodnih biljaka kao što su ružmarin, smokva, maslina, itd.. Unutarnji dijelovi otoka su nenaseljeni i prekriveni gustom šumom. Zlarin je jedan od rijetkih otoka na Jadranu koji ne dozvoljavaju pristup automobila.

Iako postoji više teorija o porijeklu njegova imena, Zlarin se cesto nazivao zlatnim otokom, zelenim otokom i otokom koralja. Jedan je od najbližih otoka šibenskog arhipelaga, udaljen od kopna oko jedne nauticke milje.Prvi pisani dokumenti o Zlarinu datiraju iz 1386. godine. No, Zlarin je mnogo stariji, što potvrduju pronadeni predmeti iz vremena neolita te iz rimskog doba. Prvi doseljenici na otok dolaze u 13. stoljecu, a u drugom doseljenickom valu, u 16. i 17. stoljecu, tražeci zaklon od turskih osvajanja, nastanjuje se današnje mjesto Zlarin. Od povijesnih spomenika, najstarija je goticka crkva Gospa od Rašelja, iz 15. stoljeca. 1740. godine, na ostacima stare crkve, sagradena je u baroknom stilu nova crkva Velike Gospe. Kapela sv. Roka te kapela sv. Šimuna gradene su sredinom 17. stoljeca.


OTOK KORALJA

Zlarin -  otok je stoljecima poznat po svojim koraljima. Od davnina naši pretci su se bavili njegovim izlovom i obradom. I nekad kao i sada, koralji su brojne naraštaje, ocaravali svojom bojom i postali sinonim Zlarina kao i zdravlja, bogatstva i ljubavi. Sama rijec dolazi od grcke rijeci kuralion što znaci kcer mora.


ZLATNI OTOK

Zlarin su vec u 15. stoljecu prozvali zlatnim otokom. Da li prema nekim strucnjacima koji tvrde da samo ime Zlarin dolazi od latinskog izraza „Insula auri“ što znaci otok zlata ili zlatni otok ili pak zbog kristalno cistog mora, idilicne prirode, borovih šuma, pješcanih plaža, uvala i uvalica ili možda zbog mira kojeg pruža ovaj otok, nikada ne cemo znati.


ZELENI OTOK

Zlarin je vec na prvi pogled zeleni otok. Kada se brodom približavate otoku zapanji vas bujno zelenilo divljih borovih šuma koje su potpuno prekrile otok i tek tada postajete potpuno svjesni da idete ka prelijepom otoku zdravlja i vitalnosti.


OTOK BLAGA

Zlarinske crkve prepune su blaga – zlata i grana crvenog koralja koje su im pomorci, kao zavjet, ostavljali u naslijede. Najstarija je crkva Gospe od Rašelje, smještena u polju izvan mjesta. U crkvi Gospe od Rašelje cuva se bratovština.